“ Kinderen ontwikkelen liefde voor de natuur,
voor alles dat leeft, groeit en bloeit.”

Groene Kinderopvang

Het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang wordt door Stichting Groen Cement uitgereikt aan kinderopvanglocaties met een groot hart voor kinderen en een groen hart voor natuur. Klein Domein voldoet aan alle kwaliteitseisen die horen bij een Groene Kinderopvang. De manier waarop natuurbeleving en natuurlijke materialen verankerd zijn in de dagelijkse activiteiten én de inrichting van de buitenruimte met rijke speelaanleidingen maken Klein Domein tot een unieke groene gastouderopvang.


Natuurbeleving

Bij Klein Domein is er veel ruimte voor natuurbeleving. Ik leer kinderen te genieten van buiten zijn.
Met aandacht voor wat er om hen heen gebeurt; geuren, kleuren, de wisseling van de seizoenen,
een vogeltje dat fluit, we bewonderen en verwonderen. Maar ook in spel, boeken, verhalen
en liedjes speelt de natuur een rol.

Vrij spelen in een natuurlijke omgeving is van fundamenteel belang voor de ontwikkeling van
kinderen in alle leeftijden. Het spel van kinderen is buiten vaak vrijer, gevarieerder en
aandachtiger dan binnen. De natuur prikkelt, daagt uit, geeft kinderen de ruimte om hun
fantasie de vrije loop te laten en roept vragen op die uitnodigen tot onderzoeken. Daarnaast
worden zij onbewust gestimuleerd tot bewegen.
Avontuurlijk spel

Het is belangrijk dat kinderen hun grenzen leren verkennen en uitgedaagd worden, daarom stimuleer ik avontuurlijk spel. Bij jonge kinderen zijn afstapjes, oneffen ondergronden of lage boomstammetjes vaak al een hele uitdaging. Deze activiteiten bieden mogelijkheden en voordelen voor de ontwikkeling van een kind. Door te observeren en ze stap voor stap te begeleiden bij uitdagingen groeit hun zelfvertrouwen en eigenwaarde. Dat vind ik heel mooi om te zien!
Zaaien en oogsten

Het hele jaar rond besteden we aandacht aan zaaien, oogsten en het verzorgen van de plantjes. De nadruk ligt daarbij op ontdekken, plezier hebben en doen. Al op jonge leeftijd kunnen kinderen helpen met zaaien, oogsten, wassen en het klaarmaken zodat we er samen van kunnen eten. En dat is elke keer een feest!Dieren

Ook dieren zijn welkom bij Klein Domein! Onze lieve hamster Tijgertje en wandelende tak Lucifer, mogen geaaid en verzorgd worden. In de tuin vinden we vogels, kriebelbeestjes en kikkers. Jaarlijks wordt er een samenwerkingsactiviteit georganiseerd met een Natuur en Milieu Organisatie in de buurt waarbij we bijvoorbeeld bezoek krijgen van de kinderboerderij!